This is default featured slide 1 title

NIMS(Nepal Index Of Medical Specialities) has been design to provide information on drugs that are marketed in Nepal by Pharma company from around the world .

NIMS DRUGS DIRECTORY

NIMS(Nepal Index Of Medical Specialities) has been design to provide information on drugs that are marketed in Nepal by Pharma company from around the world .

NIMS DRUGS DIRECTORY

NIMS(Nepal Index Of Medical Specialities) has been design to provide information on drugs that are marketed in Nepal by Pharma company from around the world .

NIMS DRUGS DIRECTORY

NIMS(Nepal Index Of Medical Specialities) has been design to provide information on drugs that are marketed in Nepal by Pharma company from around the world .

NIMS DRUGS DIRECTORY

NIMS(Nepal Index Of Medical Specialities) has been design to provide information on drugs that are marketed in Nepal by Pharma company from around the world .

Tuesday, April 26, 2016

57-year-old female presented

A 57-year-old female presented with a 3-month history of weight loss, lethargy, shortness of breath and pleuritic left-sided pain. She has never smoked. On examination, she was apyrexial, breathless and in pain.

Questions
1. What does the first CXR show?
2. What does the second CXR show?
3. What is the most likely diagnosis given the history and CXR appearances?


Answers
1. A large left-sided pleural effusion.
2. A trace of fl uid remains. In addition, there is extensive
consolidation of the basal segments of the left
upper lobe ( circle Image 3) partly obscuring the left
heart border.
3. Bronchioloalveolar cell carcinoma.


The relatively long history of lethargy and weight loss together with the lack of signs of sepsis suggest malignancy. This degree of consolidation if due to infection would be accompanied by a shorter history and the patient would be clinically septic. CT showed a rind of pleural thickening consistent with pleural metastases explaining her pleural effusion and pleuritic pain ( single arrows Images 4a, b).


This scan was performed following pleural drain insertion, hence the air within the soft tissues. Note the pleural thickening extends along the mediastinal contour ( double arrow Image 4a) and is associated with volume loss, both signs are highly suggestive of malignancy.
In addition, there is posterior bulging of the oblique fi ssure ( arrow Image 4c) which is in favour of
bronchioloalveolar cell carcinoma  . The incidence of bronchioloalveolar cell carcinoma
(a form of adenocarcinoma) is increasing particularly as the incidence of smoking is decreasing. It is the form of lung cancer most commonly seen in nonsmokers. 

Saturday, April 23, 2016

answer of MCQ

1.The following features are true for Tetralogy of Fallot, except:
a. Ventricular septal defect
b. Right ventricular hypertrophy
c. Atrial septal defect
d. Pulmonary stenosis.
Answer-c)

2. The most common retrobulbar orbital mass in adults is:
a. Neurofibroma b. Meningioma
c. Cavernous haemangioma
d. Schwannoma
Answer-c)

3. Expanisle type osseous metastases are characteristic of primary malignancy of:
a. Kidney b. Bronchus
c. Breast d. Prostate
Answer-a)

4. Which is the objective sign of identifying pulmonary plethora in a chest radiograph?
a. Diameter of the main pulmonary/ artery> 16mm.
b. Diameter of the left pulmonary artery > 16mm
c. Diameter of the descending right pulmonary artery> 16mm
d. Diameter of the descending left pulmonary artery > 16 mm
Answer-c)

5. The most accurate investigation for assessing ventricular function is:
a. Multislice CT
b. Echocardiography
c. Nuclear scan
d. MRI
Answer-d)

6.The most important sign of significance of renal artery stenosis on an angiogram is:
a. A percentage diameter stenosis> 70%
b. Presence of collaterals
c. A systolic pressure gradient> 20 mm Hg across the lesion
d. Post stenotic dilatation of the renal artery
Answer-b)

7. The MR imaging in multiple sclerosis will show lesion in:
a. White matter b. Grey matter c. Thalamus d. Basal ganglia
Answer-a)

8. The most common location of hypertensive intracranial haemorrhage is:
a. Subarachnoid space
b. Basal ganglia
c. Cerebellum
d. Brainstem
Answer-b) 


9. Which of the following causes rib- notching on the chest radiography?
a. Bidirectional Glem shunt
b. Modified Blalock- Taussing shunt
c. IVC occlusion
d. Coarctation of aorta
Answer-d)

10. The most sensitive imaging modality to detect early renal tuberculosis is:
a. Intravenous urography
b. Computed tomography
c. Ultrasound
d. Magnetic Resonance imaging
Answer-a)

11. All of them use non- ionizing radiation, except:
a. Ultrasonography
b. Thermography
c. MRI
d. Radiography
Answer-d)

12. The most radiosensitive tumor among the following is:
a. Bronchogenic carcinoma
b. Carcinoma parotid
c. Dysgerminoma
d. Osteogenic sarcoma
Answer-c

13. All of the following modalites can be used for in – situ ablation of liver secondaries, except:
a. Ultrasonic waves
b. Cryotherapy
c. Alcohol
d. Radiofrequency
Answer-c)

14. All of the following radioisotopes are used as systemic radionucleide, except:
a. Phosphorus- 32 b. Strontium – 89
c. Iridium- 192 d. Samarium – 153
Answer-c)

15. Phosphorous – 32 emits:
a. Beta particles b. Alfa particles
c. Neutrons d. X- rays
Answer-a)

16. Which of the following is used in the treatment of differentiated thyroid cancer:
a. 131I b. 99mTc
c. 32P d. 131I-MIBG
Answer-a)

17. Which one of the following imaging techniques gives maximum radiation exposure to the patient?
a. Chest X-ray b. MRI
c. CT scan d. Bone scan
Answer-d)

18. Which one of the following has the maximum ionization potential ?
a. Electron b. Proton
c. Helium ion
d. Gamma (y)-Photon
Answer-c)

19. Typically bilateral inferior lens subluxation of the lens is seen in:
a. Marfan’s syndrome
b. Homocystinuria
c. Hyperlysinaemia
d. Ocular trauma
Answer-b)


20. The procedure of choice for the evaluation of an aneurysm is:
a. Ultrasonography
b. Computed tomography
c.Magnetic resonance imaging
d. Arteriography
Answer-d)

21. The common cause of subarachnoid hemorrhage is:
a. Arterio- venous malformation
b. Cavenous angioma
c. Aneurysm
d. Hypertension
Answer-c)

22. Spalding’s sign occurs after:
a. Birth of live foetus
b. Death of foetus in uterus
c. Rigor mortis of infant
d. Cadaveric spasm.
Answer-b)

23. Renal artery stenosis may occur in all of the following, except:
a. Atherosclerosis
b. Fibromuscular dysplasia
c. Takayasu’s arteritis
d. Polyarteritis nodosa
Answer-d)

24. Which one of the following congenital malformation of the fetus can be diagnosed in first trimester by ultrasound?
a. Anencephaly
b. Inencephaly
c. Microcephaly
d. Holoprosencephaly
Answer-a)

25. Which of the following conditions is least likely to present as an acentric osteolytic lesion:
a. Aneurysmal bone cyst
b. Giant cell tumor
c. Fibrous cortical defect
d. Simple bone cyst
Answer-d)

26. “Rugger Jersey Spine” is seen in :
a. Fluorosis
b. Achondroplasia
c. Renal Osteodytrophy
d. Marfan’s Syndrome
Answer-c)

27. Brown tumours are seen in:
a. Hyperparathyroidism
b. Pigmented villonodular synovitis
c. Osteomalacia
d. Neurofibromatosis
Answer-a)

28. Which of the following malignant tumours is radioresistant?
a. Ewing’s sarcoma
b. Retinoblastoma
c. Osteosarcoma
d. Neuroblastoma
Answer-c)

Sunday, April 17, 2016

is a keratotic follicular eruption-DrSudeepKC

This disorder primarily involves the skin and eyes. Phrynoderma, the name applied to the cutaneous eruption of vitamin A deficiency, is a keratotic follicular eruption that initially appears on the proximal extremities. 
Phrynoderma (follicular hyperkeratosis)


It eventually extends to the trunk, back, abdomen, buttocks, and neck. Although phrynoderma is widely accepted as being specific for vitamin A deficiency, it has recently been suggested that it may be a manifestation of severe malnutrition associated with deficiencies of multiple critical vitamins and essential fatty acids. 

Facial lesions may resemble large comedones of acne. Eye symptoms include nyctalopia (delayed dark adaptation, the earliest finding), night blindness, and xerophthalmia.

Objective findings are Bitot’s spots, which are areas of shed corneal epithelium, and in severe disease, keratomalacia. Vitamin A deficiency is most commonly caused by malabsorption disorders.

Phrynoderma is a type of follicular hyperkeratosis located on the extensor surfaces of the extremities whose main cause is vitamin A deficiency. The simultaneous occurrence of phrynoderma and ocular symptoms secondary to hypovitaminosis A after bariatric surgery is exceptional.

Friday, April 15, 2016

The following antihypertensive combination is irrational, and therefore should not be used:

The following antihypertensive combination is irrational, and therefore should not be used:


A. Nifedipine + hydralazine
B. Amlodipine + atenolol
C. Enalapril + clonidine
D. Enalapril + hydrochlorothiazide



ANS IS : A. Nifedipine + hydralazine