Saturday, April 23, 2016

answer of MCQ

1.The following features are true for Tetralogy of Fallot, except:
a. Ventricular septal defect
b. Right ventricular hypertrophy
c. Atrial septal defect
d. Pulmonary stenosis.
Answer-c)

2. The most common retrobulbar orbital mass in adults is:
a. Neurofibroma b. Meningioma
c. Cavernous haemangioma
d. Schwannoma
Answer-c)

3. Expanisle type osseous metastases are characteristic of primary malignancy of:
a. Kidney b. Bronchus
c. Breast d. Prostate
Answer-a)

4. Which is the objective sign of identifying pulmonary plethora in a chest radiograph?
a. Diameter of the main pulmonary/ artery> 16mm.
b. Diameter of the left pulmonary artery > 16mm
c. Diameter of the descending right pulmonary artery> 16mm
d. Diameter of the descending left pulmonary artery > 16 mm
Answer-c)

5. The most accurate investigation for assessing ventricular function is:
a. Multislice CT
b. Echocardiography
c. Nuclear scan
d. MRI
Answer-d)

6.The most important sign of significance of renal artery stenosis on an angiogram is:
a. A percentage diameter stenosis> 70%
b. Presence of collaterals
c. A systolic pressure gradient> 20 mm Hg across the lesion
d. Post stenotic dilatation of the renal artery
Answer-b)

7. The MR imaging in multiple sclerosis will show lesion in:
a. White matter b. Grey matter c. Thalamus d. Basal ganglia
Answer-a)

8. The most common location of hypertensive intracranial haemorrhage is:
a. Subarachnoid space
b. Basal ganglia
c. Cerebellum
d. Brainstem
Answer-b) 


9. Which of the following causes rib- notching on the chest radiography?
a. Bidirectional Glem shunt
b. Modified Blalock- Taussing shunt
c. IVC occlusion
d. Coarctation of aorta
Answer-d)

10. The most sensitive imaging modality to detect early renal tuberculosis is:
a. Intravenous urography
b. Computed tomography
c. Ultrasound
d. Magnetic Resonance imaging
Answer-a)

11. All of them use non- ionizing radiation, except:
a. Ultrasonography
b. Thermography
c. MRI
d. Radiography
Answer-d)

12. The most radiosensitive tumor among the following is:
a. Bronchogenic carcinoma
b. Carcinoma parotid
c. Dysgerminoma
d. Osteogenic sarcoma
Answer-c

13. All of the following modalites can be used for in – situ ablation of liver secondaries, except:
a. Ultrasonic waves
b. Cryotherapy
c. Alcohol
d. Radiofrequency
Answer-c)

14. All of the following radioisotopes are used as systemic radionucleide, except:
a. Phosphorus- 32 b. Strontium – 89
c. Iridium- 192 d. Samarium – 153
Answer-c)

15. Phosphorous – 32 emits:
a. Beta particles b. Alfa particles
c. Neutrons d. X- rays
Answer-a)

16. Which of the following is used in the treatment of differentiated thyroid cancer:
a. 131I b. 99mTc
c. 32P d. 131I-MIBG
Answer-a)

17. Which one of the following imaging techniques gives maximum radiation exposure to the patient?
a. Chest X-ray b. MRI
c. CT scan d. Bone scan
Answer-d)

18. Which one of the following has the maximum ionization potential ?
a. Electron b. Proton
c. Helium ion
d. Gamma (y)-Photon
Answer-c)

19. Typically bilateral inferior lens subluxation of the lens is seen in:
a. Marfan’s syndrome
b. Homocystinuria
c. Hyperlysinaemia
d. Ocular trauma
Answer-b)


20. The procedure of choice for the evaluation of an aneurysm is:
a. Ultrasonography
b. Computed tomography
c.Magnetic resonance imaging
d. Arteriography
Answer-d)

21. The common cause of subarachnoid hemorrhage is:
a. Arterio- venous malformation
b. Cavenous angioma
c. Aneurysm
d. Hypertension
Answer-c)

22. Spalding’s sign occurs after:
a. Birth of live foetus
b. Death of foetus in uterus
c. Rigor mortis of infant
d. Cadaveric spasm.
Answer-b)

23. Renal artery stenosis may occur in all of the following, except:
a. Atherosclerosis
b. Fibromuscular dysplasia
c. Takayasu’s arteritis
d. Polyarteritis nodosa
Answer-d)

24. Which one of the following congenital malformation of the fetus can be diagnosed in first trimester by ultrasound?
a. Anencephaly
b. Inencephaly
c. Microcephaly
d. Holoprosencephaly
Answer-a)

25. Which of the following conditions is least likely to present as an acentric osteolytic lesion:
a. Aneurysmal bone cyst
b. Giant cell tumor
c. Fibrous cortical defect
d. Simple bone cyst
Answer-d)

26. “Rugger Jersey Spine” is seen in :
a. Fluorosis
b. Achondroplasia
c. Renal Osteodytrophy
d. Marfan’s Syndrome
Answer-c)

27. Brown tumours are seen in:
a. Hyperparathyroidism
b. Pigmented villonodular synovitis
c. Osteomalacia
d. Neurofibromatosis
Answer-a)

28. Which of the following malignant tumours is radioresistant?
a. Ewing’s sarcoma
b. Retinoblastoma
c. Osteosarcoma
d. Neuroblastoma
Answer-c)

0 comments:

Post a Comment